Origineel cadeau

Simone wilde haar oma verrassen en voor haar verjaardag mocht ze zelf haar cadeau kiezen: een high-tea of een fotoshoot. Een fotoshoot had ze nog nooit in haar leven meegemaakt en dat leek haar wel wat.

Familie fotoshoot Eindhoven

Simone, haar moeder en ik gingen op weg naar Eindhoven, want daar woont haar oma. In de buurt lag een mooi parkje, met een vijver en leuke bruggetjes. Ideaal om lekker samen te wandelen. Zo hoefde oma niet de auto in te stappen en was ze lekker in een vertrouwde omgeving. In dat parkje lagen herinneringen.
Oma was best zenuwachtig, dus eerst even een kopje koffie drinken om het ijs te breken. Vervolgens gingen we naar buiten. De zon kwam door de bladeren en scheen op het water, prachtig. Oma stond al klaar om op de foto te gaan, rechtop, schouders naar achteren en een serieuze blik. Hmmm, zo was het natuurlijk vroeger, maar eigenlijk wilde haar kleindochter een foto van haar oma hoe ze écht is. Een foto waarin ze haar oma meteen herkend.
Ik besloot om rond de vijver te wandelen, oma en Simone voorop, ik erachter. “Vertel maar verhalen aan elkaar of neem de week samen door”, zei ik. Oma begreep er niks van, we gingen toch foto’s maken? Na een paar minuten voelde ze zich beter op hun gemak en begonnen ze te vertellen. Het was prachtig hoe ze naar elkaar keken en lachten. Dat heb ik vastgelegd. Natuurlijk de benodigde sturing, als ze bijvoorbeeld net verkeerd stonden in verband met het licht of compositie, maar ze waren zichzelf. We kwamen een bankje tegen en gingen even zitten. Oma vertelde door, hele verhalen over vroeger. Ze genoten zichtbaar. En daar genoot ik weer van. Tussendoor liet ik enkele foto’s zien, zodat ze een beeld hadden hoe de foto’s werden. Ze hadden een mooie middag samen en hadden echt even tijd voor elkaar. Opa kwam ook even kijken. Meteen foto’s van opa en oma samen gemaakt. Vooral oma was heel benieuwd naar het eindresultaat, want dit was een andere middag dan ze verwachtte. Aan het eind van de dag stuurde ik de eerste foto door, zodat ze al een voorproefje konden zien. Oma kreeg tranen in haar ogen, zo mooi vond ze het. Ook Simone was er erg blij mee. Voor dit gevoel ben ik fotograaf geworden!