Familie fotoshoot Andel

May is samen met haar man (Khalil) en twee kinderen gevlucht uit Syrië en ze zijn nu 1,5 jaar in Nederland. We spreken bij haar thuis af. Haar man is er ook en komt bij ons zitten. “Sharon, wil je Nederlandse of Arabische koffie?” Ik kies voor het tweede. Hij vertelt hoe belangrijk koffie in Syrië is. Khalil is soms wel drie uur bezig om het perfecte bakje koffie te maken. Want de gasten zijn belangrijk. In Syrië hadden ze een speciale kamer waar ze hun bezoek verwelkomden. Grappig, zo kletsten we wat over de verschillen. Ook deelden ze hun ervaringen met mij.

Respect

Het verhaal was indrukwekkend. Ze hebben veel gezien en meegemaakt. Ik heb echt ontzettend veel respect voor ze. En ze beheersen de taal al goed, daar stond ik ook van te kijken. Heel knap! Ik vond het bijzonder hoe open ze zich opstelden naar mij toe. Ze waren heel eerlijk en het voelde vertrouwd. May vertelde over haar leven in Syrië, over haar werk daar, hoe ze elkaar hebben ontmoet en tot slot hoe hun leven er nu in Nederland uitziet. Intussen kwamen de kinderen thuis. In het begin voelde je de afstand, maar dat werd al snel minder. Ik heb wat foto’s gemaakt als dank, maar ik ga nog een keer terug. Als de kinderen een beetje gewend zijn aan mij, gaan we lekker op pad. Spelen en rennen, en alle zorgen vergeten… Ik heb er nu al zin in. Wat een ontzettend lieve mensen!

familieshoot andel 1

Inburgeringscursus

May en Khalil gaan drie keer per week naar een inburgeringscursus. Deze week mocht ik mee naar de les met May. Ik had wat lekkers meegenomen en stelde me voor. In het begin waren de andere meiden wat terughoudend. Ze gaven aan dat ze niet goed Nederlands spraken. Het maakte niet uit, ik praatte rustig en toonde interesse.

En opeens gebeurde er iets. De meiden ontspanden zich en begonnen hun verhalen te vertellen. Niet foutloos, maar alles was duidelijk. Ze zijn er veel beter in dan dat ze zelf denken! Het was heel bijzonder. De cursus zelf was best moeilijk. Veel vragen over instanties en wie er bijvoorbeeld bepaald wie er thuiszorg nodig heeft en wat de hoogte van de hondenbelasting is. Ook leerden ze hoe het afsluiten van een verzekering werkt. Het klonk gek zeiden ze: een verzekering afsluiten. “Sluiten, dichtdoen. Maar eigenlijk koop je dus een verzekering?” Zo had ik het nog nooit bekeken. Dankjewel meiden, voor deze interessante ochtend!

familie fotoshoot andel 2

familie fotoshoot andel 3
familie fotoshoot andel 4
familie fotoshoot andel 5

Spontane familie fotoshoot Andel

Vandaag was het dan zo ver, we gingen er met z’n allen een dagje op uit. We spraken bij May thuis af om gezellig Arabische koffie te drinken. Eerst maakte we wat foto’s thuis. Vervolgens stelde ik voor om naar de Drunense Duinen te gaan. Een grote zandvlakte, heide en een bos waar de kinderen lekker konden rennen. De kinderen waren druk en konden niet wachten om te gaan. Eenmaal in de auto waren ze helemaal stil. Vol bewondering keken ze om zich heen. Thuis hebben ze geen auto dus ze vonden het erg spannend.

Wat nu?

Daar aangekomen snapte de kinderen niet wat we daar deden. Ze bleven netjes naast mij staan. “Mevrouw, wat gaan we nou precies hier doen?” Oké, ik moest snel iets bedenken. Laten we eerst een wedstrijdje rennen, stelde ik voor. Een stukje verderop tekende ik een lijn in het zand waar ze achter moesten gaan staan. Ik telde van drie naar één en ze kwamen vol enthousiasme aangerend.
“Oh dat was leuk! Nu wil ik tegen papa.” Ze genoten volop. “En nu met mama.” – “En nu met jou, Sharon!” – “Nog een keer!” – “Nu weer tegen mama.” – “En weer met papa.”

Ik wist niet wat ik zag. We hebben dit spelletje de HELE OCHTEND gespeeld. En wat hebben we gelachen. Niet alleen de kinderen, maar ook May & Khalil.

familie fotoshoot andel 7
familie fotoshoot andel 6
familie fotoshoot andel 10
familie fotoshoot andel 8
familie fotoshoot andel 9
familie fotoshoot andel 11
familie fotoshoot andel 12